NÅR DET VIKTIGSTE MED JULEN ER TID MED FAMILIEN, HVORFOR BRUKER VI DEN DA PÅ Å STRESSE OVER JULEGAV

Hei dere ♥

Ja, det er den tiden på året igjen, hvor Kristine begynner å fundere litt ekstra på hva som egentlig er viktig med julen! Selv om jeg er ganske sikker på at dere vet hva jeg mener nå, så klarer jeg ikke å dy meg fra å skrive noen ord. Hva som er det viktigste med julen kan jo være veldig individuelt, men spør du folk, så er jeg veldig sikker på at de fleste vil svare; å være sammen med familien. Tenk på det selv. Hva ville du svart? Vel, barna vil kanskje svare gavene, men vi vet alle at det viktigste for dem også er å være sammen med de man er glad i. Det er dette som får meg til å fundere på hvorfor vi bruker mesteparten av julen til å stresse, når det vi alle egentlig vil, er å være sammen med våre nærmeste.

Du ser det selv, nå de siste dagene før jul. Gatene er fulle av biler og folk som flyr rundt i et tempo langt høyere enn de vanligvis ville hatt, kjøpesentrene bugner over og du kan se desperasjon i blikket på så godt som alle. Hvordan skal man rekke å bli ferdige til jul? Siste rest av julematen må handles, noen blomster MÅ man bare ha for å pynte opp hjemmet når det kommer gjester og for ikke å snakke om julegavene som er en eviglang liste som aldri virker å ta slutt. Og så var det jo alle småkakene som må bakes innimellom slaga. For det skal jo være så vanvittig koselig med disse kakene. Det er bare det at all den tiden du bruker på å stresse rundt, på å handle julegaver, på å pærte på folk du irriterer deg over i trafikken, eller på å bake det syvende slaget du egentlig ikke hadde tid til. Den tiden kunne du brukt til det du faktisk synes er viktigst med julen, nemlig å være sammen med de du har kjær. Det er jo litt rart!? 

Og så kan man jo begynne å snakke om hva dette koster. Er dere klar over at vi nordmenn i år skal bruke over 45 milliarder kroner på julehandelen? Milliarder ja. Det er jo helt rått, om man i det hele tatt kan kalle noe sånt rått. Det gir et snitt på hele 11256kr på hver og en av oss (i følge en undersøkelse av Ipsos for DNB). Det er faktisk helt sykt og får meg til å lure på Hvorfor? Er det noen som tror at dette er nødvendig eller bare skyver vi unna det faktum at det faktisk finnes millioner av mennesker i verden som lider hver eneste dag fordi de ikke har penger til en aldri så liten brødbit. At det er mennesker som lever i krig, på flukt, i ekstrem fattigdom. Mennesker som har mistet alt de har, inkludert menneskene de var så glad i. Og så skal hver og en nordmann bruke over 11000kr på mat, kos og gaver i jula. Absurd, kvalmt og meningsløst! 

Se for deg dette… Uansett hva ditt julebudsjett er (for tallet nevnt over er jo et snitt og alle bruker ikke like mye), så se for deg at du skal halvere det. Det vil si at du bruker halvparten på mat, halvparten på pynt og halvparten på gaver. Om du ikke har mulighet til å kutte så mye på maten, så kutt på gaver. Det er et sted de fleste kan kutte mest sannsynlig mer enn halvparten. Uansett. Hvis alle hadde halvert sin julehandel i år hadde det blitt et overskudd på ca 22,5 milliarder kroner. Så ser du for deg hva vi kunne utrettet med de pengene. Bare tenk så mange mager vi kunne mettet, hvor mange vi kunne gitt husly og hvor mange vi kunne hjulpet til å få en bedre dag, en bedre uke, et bedre liv. At så lite for et menneske kan utrette så mye for en verden er skremmende, men det gir også håp. Det finnes vanvittig mye penger på denne kloden, men de er ikke jevnt fordelt. Om alle bare kunne gått litt i seg selv og tenkt på de som ikke har så mye, framfor å tenke at man skal ha mest mulig selv. At man «fortjener» å kose seg litt ekstra i jula, eller at man «fortjener» å kjøpe seg noe ekstra fint nå som det er jul. Det er bullshit. Hva har vi gjort for å fortjene å ha det så mye bedre enn alle andre? Sannsynligvis ikke en dritt. Vi er født i Norge, og det er hvert fall ikke fortjent! 

Du tenker kanskje at jeg drar alt ut av sammenheng fordi om man faktisk hadde halvert budsjettet, så hadde man ikke brukt den andre halvparten på veldedighet. Fair enough. Det hadde vi ikke, men det setter ting litt i perspektiv. I dette landet bruker vi bare mer og mer på julehandelen og spesielt på julegaver. Vi bør begynne å tenke oss om og ikke bare leve i sus og dus og late som vi ikke vet hva som foregår rundt i verden. Fordi jula skal jo være så koselig. Ja, det skal den, men den er nok ikke spesielt koselig for lille Adam på 6 som går gatelangs et sted i Syria i håp om å finne seg noe mat, men som forgjeves har brukt sin siste energi på å lete. For det er ikke noe mat å finne. Og tenker du på at du synes det viktigste med julen er tiden med de man er glad i, så trenger den faktisk ikke å koste så mye. 

Jeg har snakket om julegaver før og kommer desverre ikke utenom nå heller. Jeg får alltid litt vondt i magen når jeg tenker på det hysteriet som ofte er rundt julegaver. Redselen for å ikke kjøpe fine nok eller dyre nok gaver. Redselen for at den som får gaven ikke skal bli fornøyd og frustrasjonen rundt det å ikke vite hva man skal kjøpe til en person som har alt. Jeg vil tørre å påstå at de fleste av oss ikke trenger så vanvittig mye mer akkurat når vi nærmer oss slutten av desember. Mange unger får så mange gaver at de ikke en gang bryr seg om halvparten av dem. Så hva er da vitsen? Det jeg ikke skjønner helt poenget med er, hvorfor skal vi kjøpe for å kjøpe? Hvorfor skal vi ta helt av? Julen handler ikke om å fråtse i godsaker mens andre kjemper en daglig kamp for å overleve. Julen handler om å tilbringe tid med de man er glad i og vise takknemlighet over det man HAR, ikke utakknemlighet over det man ikke FIKK. Akkurat det synes jeg vi alle skal tenke litt ekstra på. 

For to år siden skrev jeg et innlegg og at jeg var dritt lei julegavehysteriet (du kan lese det HER) og jeg sa da at jeg ville melde meg ut av det hysteriet og gjøre det annerledes framover. Jeg har faktisk holdt ord og de to siste årene har jeg brukt fire ganger så lite på julegaver. I min familie samler vi sammen en liten symbolsk sum fra hver og slår oss sammen om å handle noe fint til hver og en. Vi trekker hvem som skal handle til hvem og alle ender opp med å få ansvar for ca to gaver hver. Det gjør at julegaveshoppinga blir mye hyggeligere da man faktisk kan legge litt mer sjel i de gavene man handler, for det har man tid til. I tillegg smiler lommeboka ganske bredt når den nå bare skal ut med ca 2000kr istedenfor nærmere 10000kr. Julen er en høytid jeg gleder meg til, og gaver er så klart en av tradisjonene rundt julen. Men de trenger ikke ta så stor plass og de trenger ikke gjøre deg til gjeldsslave. 

Jeg håper nok en gang jeg ikke tar julestemningen fra noen nå rett før jul, men ingen har vondt av å ta seg tid til å tenke over hva som virkelig betyr noe. Se for deg at du ligger der gammel og grå på dødsleiet og tenker tilbake på livet ditt. Da kan jeg nesten garantere deg at du ikke vil huske alle tingene du hadde eller timene du brukte på den dyre telefonen du fikk til jul. Du vil huske tiden du tilbragte sammen med de du er glad i. Fort gjort å gjemme, men greit å tenke på en gang i blant. Denne julen gleder jeg meg aller mest til å være sammen med familien, mannen min og vår lille Marcelo som skal feire sin aller første jul. Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg faktisk har muligheten til å få en jul akkurat som jeg ønsker meg. Jeg er rett og slett helt sinnsykt heldig! Jeg tenker på alle der ute som ikke har den muligheten.. Og det gjør meg bare enda mer takknemlig for det livet jeg har ♥ Måtte julen bidra til å gjøre verden til et bedre sted for alle ♥

Helt til slutt vil jeg bare oppfordre alle til å sette seg ned og nyte øyeblikket litt. Tenk på de du bryr deg om, men tenk også litt på de som ikke har det så godt. Vær takknemlig for det du har og gled deg til en jul fylt med kjærlighet, ikke med gaver! Kos deg så mye du kan,for om noen dager er julen 2016 bare et minne. Gjør det til et godt et ♥ 

God jul fra meg til dere!!! ♥


Vil du følge med videre på hva som skjer… ???

Følg meg gjerne på Facebook HER og Instagram HER ! (Brassefrue er navnet der og)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • [instagram-feed]