BRYR DU DEG OM JENTER?

Er du jente eller bryr deg om jenter? Da kan du trygt lese videre.

Jeg håper at jeg gjennom de neste linjene kan røre deg, få deg til å tenke litt ekstra over ting eller minnes hva du egentlig synes om dette tema. For det er nok ikke første gangen dette streifer ditt hode.

Dette innlegget skal handle om jenter, skole, vold, rettferdighet og drømmer. Temaer som opptar meg stort og som absolutt alle vet noe om.

Jeg er lærer og jobber hver dag med barn mellom 6 og 15 år. Hadde jeg sett et barn i skolen blitt mishandlet, blitt utsatt for vold, så hadde jeg aldri godtatt det. Hadde du? Kanskje har du barn selv, eller er i familie med noen barn? Hadde du godtatt at noen av disse barna hadde blitt mishandlet i skolen? Nettopp, ingen ville godtatt det. Så hvorfor skal vi godta at dette skjer andre steder i verden?

Hvert sekund blir 4 jenter utsatt for vold, trakassering og overgrep på skolen eller skoleveien. Hvert sekund. Det betyr at i løpet av den tiden du leser dette innlegget vil det være hundretalls av jenter som blir misbrukt rundt om i verden. Det er ikke greit.

Skole og utdanning er for mange synonymt med det å få en mulighet i livet. Muligheten til en bedre hverdag, muligheten til en framtid. Tenk deg om det stedet som kan oppfylle dine drømmer og gi deg muligheten til et bedre liv, er det stedet du frykter mest av alle steder. Stedet som får deg til å grøsse bare ved tanken. Ikke fordi du ikke vil lære, eller fordi du synes det er kjedelig på skolen, men fordi du er livredd for å bli tatt på. Livredd for at du nok en dag skal føle skammen, skammen av at en mann har tråkket over grensen, brutt seg inn og tatt fra deg din verdighet og uskyld. Det er så utrolig urettferdig at noen skal oppleve nettopp dette. Alle burde ha rett til en trygg skolegang.. Vi må stå sammen, vi må si fra at dette ikke er greit! Vi må si nei til vold mot jenter!! Hvis du vedtar min lov, sier du nei til vold mot jenter i skolen. Samtidig ber du verdens ledere om å gjøre det samme. Klikk HER for å vedta min lov.

Sitter du med en ekkel følelse i magen og lurer egentlig litt på hvordan dette kan være for ei jente? Da må du lese videre, for da skal du få høre historien om ei 17 år gammel jente fra Sierra Leone. Ei jente som ble seksuelt misbrukt av sin egen lærer.

Yeama var 15 år og hadde akkurat begynt på en ny skole. Kristendom var det viktigste faget på skolen og Yeama ville gjøre det bra, men selv om hun gjorde sitt beste klaget stadig læreren over innsatsen hennes. Hun studerte hardt og visste at hun svarte riktig på prøvene, men hun fikk aldri se prøveresultatene. Derfor var det vanskelig å si imot ham. Kristendomslæreren, presten. En dag spurte Yeama læreren rett ut hvorfor han ga henne så dårlige karakterer, og hva hun måtte gjøre for å få bedre karakterer.

Da svarte han: «Hvis du ønsker å få gode karakterer, må du ha sex med meg». Og slik startet marerittet for den unge jenta. Læreren ba henne komme på bestemte tidspunkter. Noen ganger på morgenen før timen begynte, andre ganger i friminuttet. Han ba henne komme på kontoret hans hver eneste dag, noen ganger flere ganger om dagen. Dette varte i et helt år, og ble veien til å få bestått på eksamen for Yaema sin del.

Seksuelle overgrep i skolen er et utbredt problem i Sierra Leone. Alle vet at det skjer, men ingen tør å snakke høyt om det. Lærere og rektorer utnytter sårbare jenter seksuelt i skolen, slik at de kan bestå eksamen og få bedre karakterer. Hvor grusomt er ikke det? Mange jenter opplever det samme som Yeama, men skam og stigma gjør at svært få vil snakke om det. Yeama har sagt at hun vil at historien skal komme ut, fordi hun vil beskytte andre jenter for å bli utsatt for det samme som henne. Historien om Yeama er sann, men for å beskytte henne er navnet hennes endret og bildene i teksten er ikke av henne.

Lærerne forteller elevene at hvis deres intelligens eller penger ikke strekker til, så kan kroppen redde dem. Det er så kvalmt og så feil at man nesten ikke vil tror det er sant. Men dette er realiteten. I de fleste land finnes det lover som skal beskytte jenter mot overgrep. Men lovene blir brutt gang på gang. Mer enn 300 000 ganger hver dag blir disse lovene brutt. Konsekvensen er at mange jenter slutter på skolen, og dermed mister sinn mulighet til utdanning og en tryggere framtid.

Plan har hvert år en jentekampanje og jobber i år for å sette søkelyset mot jenter som opplever vold, trakassering og overgrep i skolen. Plan vil vise at vi er mange som forsvarer jenters rettigheter. I tillegg ønsker de å sende et signal til politikere verden over om behovet for handling. Derfor vil de at mennesker over hele verden skal vedta Min lov. Vi skal sammen vise at vi ikke godtar dette. Plans mål er å mobilisere flere mennesker som forsvarer skolejentene, enn de som utsetter dem for vold i samme periode. Ved å bekjempe vold mot jenter sikrer vi jenter deres rett til skolegang. Utdanning av jenter er nøkkelen til å bryte fattigdomsspiralen. I jenteaksjonen 2015 vil Plan med vår hjelp vise og fortelle hva jenter utsettes for av trakassering og vold, og slik skal vi åpne verdens øyne for hvor brutal virkeligheten er for de jentene som rammes.

Vil du være med?

Jeg håper at du etter å ha lest dette innlegget har fått enda mer lyst til å hjelpe jenter i skolen. Var du egentlig klar over at det er så ille som det det faktisk er?

#minlovblogg #plan #kampanje #minlov #hjelp #jenter #vold #overgrep

Del gjerne innlegget, slik at dette kan nå ut til flest mulig. Tusen takk ♥ Gi jenter en mulighet, gi de drømmen tilbake!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • [instagram-feed]